Main Content

Ikariam – Harci strategia

Bevezeto

Ezen írás célja, hogy olyan tanácsokat adjon, amelyek egy-egy csatában, de sokszor akár egy egész háborúban győzelemre vihetnek. Az útmutatás az alapoknál (harcok menete, egységek leírása) kezd és sok fontos részletet lefed (pl. hullámoztatás).
Bár a példák és leírások többsége a szárazföldi harcok köré épül, a tengeri csaták igen hasonlóak, ezért a legtöbb taktika minimális (elsősorban időzítés- és létszámbeli) módosítással ott is sikeresen alkalmazható.
A leírás elkészítéséhez a saját tapasztalaton felül több másik forrást is igénybe vettem, ezek alul megtalálhatók.

Jó szórakozást!

Alapok

A sereg osszetetele, egysegtipusok

Ugyanúgy mint a való életben, egy csata az Ikariamban is többféle egység együttes harca által folyik. A különböző egységek a csatatér más pontjain harcolnak, ezt mutatja be a következő ábra:

Forrás: WikIkariam

Forrás: WikIkariam

 1. Támogató egységek – A csatában csak passzívan vesznek részt, nem sérülnek. Ide tartoznak a séfek és a felcserek.
 2. Légierő – A céljuk az ellenséges tüzérség, majd később a lövészsor és a gyalogság megsemmisítése. A ballonos bombázó tartozik ide.
 3. Tüzérség – A feladatuk az ellenfél városfalának lerombolása, ezután a gyalogságot lövik. Ide tartozik a faltörő kos, a katapult és az ágyú.
 4. Távolsági egységek – Az ellenség gyalogságát tizedelik meg távolról, jó esetben sérülés nélkül. A parittyások, az íjászok és a kén-karabélyosok tartoznak ide.
 5. Első sor – nehéz gyalogság – Az ellenség nehéz gyalogságával küzdenek szemtől szemben, emiatt minden csatában jó részük elhullik. A hopliták és a gőzóriások tartoznak ide, de vészhelyzetben a dárdások és a kardosok is beállnak (bár igen kis hatásfokkal)
 6. Szárnyak – könnyű gyalogság – A céljuk, hogy megvédjék a hátsó sorokat attól, hogy az ellenség hátba támadja őket, vagy épp ellenkezőleg, hogy az ellenséget támadják hátba. Az esetek nagy részében azonban mindkét fél erős szárnnyal rendelkezik, ezért ők egymást mészárolják hatalmas veszteséggel. Ide a dárdás és a kardforgató tartozik.
 7. Légvédelem – A célja, hogy a földi egységeket megvédje az ellenséges légierőtől. Először az ellenséges bombázókat, majd az ellenfél légvédelmét támadják. A gyrokopter tartozik ide.
 8. Tartalék – itt pihen minden egység, ami nem fér el a csatamezőn.

Tamadasi sorrend

Az egységek minden körben adott sorrendben támadnak. Ha egy egységtípusból többféle egység is a csatában van (pl. hoplita és gőzóriás), adott az is, hogy mikor melyik harcol.

 1. Légvédelem – gyrokopterek
 2. Légierő – Ballon-bombázók
 3. Tüzérség – Ágyú → Katapult → Kos
 4. Távolsági egységek – Kén-karabélyosok → Íjászok → Parittyások
 5. Első sor
  • Városfal → Hopliták → Gőzóriások
  • Ha elfogytak: Kardforgatók → Dárdások
  • Ha minden más elfogyott és kifogytak lőszerből: Parittyások → Íjászok → Kén-karabélyosok
 6. Szárnyak – Kardforgató → Dárdás

A csatamezo merete

A csatamező mérete mindig a támadott város városházájának szintjétől függ. Hogy pontosan mennyi egység fér el az egyes csatamezőkön, a következő ábra mutatja be:

Forrás: Branima.com

Forrás: Branima.com

A csata menete

Egy csata több körből áll és addig zajlik, amíg vagy elfogy minden első sorba állítható egység az egyik oldalon, vagy az egyik oldal összes harcoló csapata visszavonul, vagy valamelyik harcoló fél minden harcosának 0-ra esik a morálja és szétszélednek a katonák. Minden kör 15 perc hosszú – pontosabban 15 perc telik el két kör között, ennyi idejük van a katonáknak megérkezni egy adott körre.

Harci strategiak

Egy harcot többféleképpen folytathatunk le. A legegyszerűbb persze az, hogy beküldünk minden egységet és várjuk, hogy majd csak lesz valami – ez azonban csak a nagyon rosszul összeállított seregek ellen hasznos, legtöbbször egyáltalán nem célravezető, sőt.

Alapelvek

A legfontosabb azt megérteni, hogy egy csatában nem az a cél, hogy a csata győztes legyen – mármint nem azt kell elérni, hogy a csatajelentés zöld legyen. Arra kell törekedni, hogy több veszteséget okozz, mint amit te magad elszenvedsz. Hiába mészárolod le valakinek a teljes seregét, ha közben kétszer annyi katonát veszítesz, az valójában vereséggel ér fel.
Éppen ezért igen fontos, hogy a seregünket jól állítsuk össze. Azt talán mondani sem kell, hogy minden egységtípusból rendelkezzünk elég haderővel – ha például nincs elég könnyű gyalogság a szárnyon és az ellenfél oldalt áttör, óriási pusztítást fog végezni a hátsó sorokban.
A helyes összeállítás érdekében minden egyes kockát töltsünk ki katonákkal (egy fajtával, ne vegyesen!) és vigyünk tartalékot is.

Hullamoztatas

Loszer

Egy másik, sokkal hasznosabb taktika, ha ahelyett, hogy minden egységet azonnal csatába küldünk, inkább beosztjuk, hogy mi mikor érkezik a harcba – több hullámban indítjuk a katonákat. Ez több előnnyel is jár.
Mint az tudott, a távolsági egységek (parittyások, íjászok, kén-karabélyosok) illetve a tüzérség és a légi egységek meghatározott számú lőszerrel rendelkeznek. Ha egy csata elhúzódik (márpedig a nagyobbak el szoktak), akkor előbb-utóbb ez a lőszer elfogy, és akkor az első sor egyedül marad egy hatalmas ellenséges sereggel szemben…
Erre jó megoldás, ha ezeket az egységeket külön küldjük be (persze az első hullámmal egy-két faltörő egységet érdemes indítani, hogy ne akadjon fel minden a falon), és ha elfogy a lőszer, visszavonjuk őket. Igen ám, de visszavonás után 1 óráig kóborolnak, 10-15 perc a hazaút és ugyanannyi vissza – ez azt jelenti, hogy 6 körön keresztül (ami rengeteg) távolsági egységek nélkül folyik a harc… A módszer tehát az, hogy a fő seregtől különálló hullámban, küldünk be X körre elég egységet, és azokat “forgatjuk” a csatában. A pontos számítások alább. Egy sor alatt az a mennyiség értendő, ami pontosan kitölti az összes kockát, de nem marad tartalék. A kiindulási alap, hogy ezek közül az egységek közül egyet sem veszítünk el, tehát van elég gyalogos a szárnyon és a légvédelem is jól dolgozik.

Lövészek hullámoztatása SelectShow
Ágyúk hullámoztatása SelectShow
Ballon-bombázók hullámoztatása SelectShow

Taktika

Az előző bekezdésben a hullámoztatásnak a célja a csapatok állandó jelenléte volt, aminek a korlátolt lőszermennyiség alapesetben gátat szabna. Ez azonban csak az egyik szempont. Ha célzottan, bizonyos csapatok ellen akarunk támadni, akkor különböző taktikai célokkal is összeválogathatjuk a sereg összetételét. Lássunk néhány példát:

Csapás a tüzérségre illetve a légierőre SelectShow
Éles támadás - egy város elfoglalása SelectShow

Felhasznalt forrasok

Branima.com – Ikariam harci tippek
WikIkariam (angol nyelvű Ikariam Wiki)

Comments

No comment yet.

Compose Comment