Main Content

A 15 válasz

Reagálva Obigabi 15 random kérdésére.

Először is szeretném leszögezni, hogy teljesen laikus vagyok, és még csak kutatónak sem nevezhetem magam, mert nem néztem elég YouTube videót, úgyhogy ennek tükrében tessék olvasni a posztot, ha valahol esetleg hülyeséget írok, várom a korrekciót. Nézzük tehát sorban.

1. Mi a NASA pontos és tudományos meghatározása (definíciója) a tartós kondenzcsíkokra? Létezett-e ez a NASA definíció 2004 előtt is, és ha igen, akkor ugyanebben a formában?

A kondenzcsík definíciója a NASA szerint a következő: “Contrails are clouds formed when water vapor condenses and freezes around small particles (aerosols) that exist in aircraft exhaust.” (“A kondenzcsíkok olyan felhők, melyek akkor képződnek, amikor a vízgőz a légi járművek égéstermékében jelen lévő részecskék [aeroszolok] körül kondenzálódik.”). A kondenzcsíkok mind ugyanabból állnak és ugyanúgy képződnek, de (a légköri viszonyoktól függően – szerk.) különböző hosszúságúak lehetnek, és ez alapján három csoportba oszthatóak: rövid életű; tartós, de nem szétterülő; illetve tartós, szétterülő kondenzcsíkokra:

 • Rövid életű kondenzcsíkok
  “look like short white lines following along behind the plane, disappearing almost as fast as the airplane goes across the sky, perhaps lasting only a few minutes or less. The air that the airplane is passing through is somewhat moist, and there is only a small amount of water vapor available to form a contrail. The ice particles that do form quickly return again to a vapor state.”
 • Perzisztens, nem szétterülő kondenzcsíkok
  “look like long white lines that remain visible after the airplane has disappeared. This shows that the air where the airplane is flying is quite humid, and there is a large amount of water vapor available to form a contrail. Persistent contrails can be further divided into two classes: those that spread and those that don’t. Persistent contrails look like long, narrow white pencil-lines across the sky.”
 • Perzisztens, szétterülő kondenzcsíkok
  “look like long, broad, fuzzy white lines. This is the type most likely to affect climate because they cover a larger area and last longer than short-lived or persistent contrails.”

Hogy ez a definíció mikorra datálódik, azt sajnos nem tudom megmondani, ugyanakkor nem látom értelmét sem, ennyi erővel feltehetnénk a kérdést, hogy “mi a NASA pontos definíciója a repülőgépekre, és létezett-e ez a definíció 1998 előtt?”. Ha az a kérdés, hogy létezett-e korábban tartós kondenzcsík, esetleg hogy ezt “hivatalosan” is “elismerték-e” korábban, akkor a válasz egy határozott igen, olvassunk bele például dr. Aujeszky László 1970-ben az Élet és Tudományban publikált cikkébe.

2. Milyen esemény történt 1996-ban Kubában és 1998-ban Kanadában, amely az US Air Force chemtrail tevékenységével kapcsolatos?

Először is ez egy súlyos érvelési hiba, de nem baj, minden kutató hibázik néha, tekintsünk is el tőle és fogalmazzuk meg helyesen a kérdést: “Milyen esemény történt 1996-ban Kubában és 1998-ban Kanadában, amelyet egyesek összefüggésbe hozznak az USAF állítólagos chemtrail tevékenységével?”. Ezek történtek:

1996-ban (ne feledjük, Castro még hatalma teljében) Kubát tripszjárvány sújtotta. 1997-ben Kuba ENSZ nagykövete a következőket állította: két hónappal a járvány kitörése előtt egy kubai pilóta kubai felségterületen egy N3093M számú amerikai polgári (hol itt az USAF?) repülőgépet észlelt, amely fehér csíkot húzott maga után, amit állítólag bevizsgáltak és ezáltal megalapozott a gyanú, hogy a járvány az USA műve. Az USA válasza egyébként a következő volt: a pilóta a kubai gép alatt repült, és a biztonságos repülés szabályai alapján helyzete megerősítésére rövid időre bekapcsolta a füstgenerátorát. A gép egyébként Floridából a Nagy-Kajmán szigeteken keresztül Kolumbiába tartott és Kuba engedélyével repült át annak felségterületén. Kuba elméletét ezen kívül az a tény is cáfolja, hogy a járvány már korábban Haitit, Jamaicát és több karibi szigetet is elért, mielőtt Kubába érkezett volna

1998 – Kanada (itt már két évvel a Chemtrail kitalációja után vagyunk). Na ez nem volt egyszerű, és nem is vagyok benne biztos, hogy Oberle úr erre gondol, mert egyes források szerint 1998-as, mások szerint 1999-es az eset, de azért nézzük: Ben McNenly – már akkor is chemtrail-ellenes aktivista – szerint 1998-ban Espanola, Ontario felett katonai gépek alakzatban kezdtek X-eket rajzolni permetszerrel a levegőbe. Egyik este éppen ezeket a csíkokat fotózta, amikor érezte, hogy – idézem – “részecskék zuhognak a kezemre és az arcomra. Úgy csíptek, hogy azonnal be kellett rohannom”. Ezután állítólag Espanola 50 mérföldes körzetéből jelentkeztek emberek a környezetvédelmi minisztériumban (hogy miért nem a kórházban, az számomra mondjuk rejtély), akik fejfájásra, ízületi fájdalomra, szédülésre, extrém fáradtságra, akut asztmarohamokra és láz nélküli, influenza szerű tünetekre panaszkodtak, amiket szerintük a – fényképekről azonosított – USAF tanker gépek permetezése okoz. Ezután laboreredmények extrém kvarc és alumínium értékeket mutattak, amik elegendőek voltak, hogy akár halakat is megöljenek velük (wtf?). A laboreredményeket sosem hozták nyilvánosságra, de ez nem jelentett akadályt, 500 ember írt alá egy petíciót, hogy a kanadai kormány vonjon vissza minden olyan törvényt, ami idegen gépeknek enged permetezést az országban. A védelmi minisztérium végül válaszolt, kijelentette, hogy semmilyen permetezésről nem tudnak, ezt utána a kanadai légierő is megerősítette. Összefoglalva tehát: adott valaki, aki állítólagos amerikai gépek állítólagos permetezésének állítólagos fotózása közben – igaz, fotókat nem mutattak azóta sem – rosszul lett, ezért laborba rohant az esőcseppekkel , amikben határértéket többszörösen átlépő alumíniumkoncentrációt mért – ez a vizsgálat egyébként sosem lett nyilvánosságra hozva. Hát rendben, kérdés megválaszolva, haladjunk.

3. Mik azok a futóáramlatok és mozgásuk befolyásolható-e elektromágnesességgel vagy lézersugárral történő hőfejlesztéssel?

A futóáramlat egy viszonylag keskeny csík egy bolygó felső légkörében, ahol nagy sebességgel áramlik a légkör. A Földön nagy hatással van a felszíni meteorológia alakulására a szubtropikus és a poláris áramláson keresztül. A futóáramlat többnyire több ezer kilométer hosszúságú, több száz kilométer szélességű, több km vastagságú levegőréteg. A felső troposzférában és az alsó sztratoszférában helyezkednek el, gyakran a tropopauza környékén.

Érdekes kérdés, ezzel kapcsolatos tudományos cikket nem találtam, de még nem tudományosat (“HAARP IS DESTROYING THE WORLD” és társai) is csak alig, így hát ha tippelnem kell, nemre szavazok. Persze ha valaki linkel nekem valami ezzel kapcsolatos cikket (google scholarban nem találtam), szívesen átolvasom (najó, az abstractot legalább).

4. Mik azok az Over The Horizon radarok és milyen megoldás létezik a hatótávolságuk megnövelésére?

Wikipedia: Olyan típusú radarok, amelyek nagyon távolról, jellemzően több száz – ezer kilométerről képesek észlelni a célpontot. Az 50-es, 60-as években sokat telepítettek belőlük, de ezeket később felváltották a légi radarrendszerek.

Röviden a működésükről: az rádióhullámok, amiket a konvencionális radarok is használnak, egyenes vonalban terjednek, ezért hatótávolságukat a horizont igencsak lekorlátozza (egy 10 m magas tornyon lévő radar pl. átlagosan alig 13 km-es hatótávval rendelkezik). Ezt a hiányosságot kiküszöbölendő találták fel az OTH radarokat. Két fő fajtája van: a rövidhullámmal működő, amely az ionoszférának azt a tulajdonságát használja ki, hogy az visszaver bizonyos frekvenciájú hullámokat (3-30 MHz); illetve a hosszúhullámú, amely egyszerűen elhajlik a Föld felszínén (főleg a tengerfelszínen, ezért használják elsősorban tengeri felderítésre).

Gyanítom, hogy a kérdés az első típusra vonatkozik, nézzük meg azt. Ugye a radar felbontását két fontos tényező befolyásolja: a sugár szélessége illetve a célpont távolsága. A sugár szélességét pedig ugyebár az antenna mérete határozza meg. Az ilyen rendszerek komoly hátulütője, hogy hatalmas (szó szerint értendő) antennák szükségesek, több kilométer vezetékkel, ezek tehát rettentő drágák és gyakorlatilag immobilisak. A visszavert hullám ráadásul igen gyenge, ezért nagyon érzékeny műszerek (erősítők) szükségesek (minél jobb az erősítő, annál könnyebb megkülönböztetni a visszavert sugárban a célpontot a zajtól).

5. Mire jók egyes anyagok légszennyezettségben mért egészségügyi határértékei és miért tartoznak hozzájuk riasztási szintek?

Ezek az egészségügyi határértékek segítenek megelőzni, hogy bizonyos légkörben előforduló anyagok egészségkárosodást okozzanak. A 4/2011. (I. 14.) VM rendelet 3 szintet határoz meg: egészségügyi határérték (tartósan egészségkárosodást nem okoz, meghatározott módon be kell tartani), tájékoztatási küszöbérték (a lakosság bizonyos érzékeny csoportjaira – gyerekek, idősek – megállapított szint, elérése esetén a a lakosságot tájékoztatni kell) illetve riasztási küszöbérték (rövid idejű túllépése is veszélyes lehet, azonnali beavatkozás szükséges). Remélem, megválaszoltam a kérdést.

 6. Mi a legjellemzőbb tulajdonsága a bárium-titanátnak, amiért használják?

A bárium-titanát (BaTiO3) szervetlen anyag, fehér por, nagyobb formában átlátszó, kristályos anyag. Ferroelektromos, fotorefraktív, piezoelektromos anyag. Továbbá dielektromos anyag, ezért leggyakrabban kondenzátorokban használják. (Oberle úr bizonyára arra gondol, hogy Keith a lent linkelt tanulmányában az alumínium mellet a bárium-titanátot vizsgálta mint lehetséges anyag, ami a napsugarak visszaverésére / szétszórására esetleg használható).

 7. Mi a fotoforetikus erő és hogyan kapcsolódik David W. Keith kanadai környezettudós kísérleteihez?

A fotoforézis az a jelenség, amely során a levegőben vagy vízben jelen lévő részecskék fény hatására elmozdulnak. Például így. Érdekes (és legalább ugyanannyira vitatott) terület, ugyanakkor felhívnám a figyelmet a feltétles módra már az abstractban is, nem véletlenül.

8. Mire épült az alaszkai HAARP telep és 2003-ban melyik cég vásárolta meg, milyen cégtől?

A földre, mi másra? 1993-ban építette a BAE Advanced Technology. A University of Alaska intézménye. Támogatói közt akadnak szép nevek: US Air Force, DARPA, US Navy. Az Alaszkai Egyetem nem adta el senkinek.

Egyébként a helyén korábban OTH irányítóállomás volt, ennek a helyére építeni a komplexumot gazdasági megfontolásból is jónak tűnik, elvégre az infrastruktúra már ki volt építve.

9. Mi az összefüggés Teller Ede, Lowell Wood és Ken Caldeira között?

Ömm.. mind tudósok. Teller Edéről szerintem sokat nem kell mesélnem, ő ugye többek között a hidrogénbomba atyja. Lowell Wood az ő tanítványa / kollégája, ők adták el a csillagháborús tervként elhíresült SDI programot. Később azzal vádolták őket, hogy jelentősen túlárazva akartak keresni a dolgon.

Wood ezután a geoengineering ötlet egyik fő kutatója lett, társával, Ken Caldeirával azt kutatják, hogy lehet megállítani a globális felmelegedést. Ez a közös tanulmányuk pl. azt vizsgálja, milyen hatással lehet a napsugárzás csökkenése a klímára.

A kétezres évek elején kezdett el pl. az USA azon gondolkodni, hogyan lehet megállítani a felmelegedést. Erre több ötlet is született, például az űrben elhelyezett tükrök, amik a napfény egy részét visszaverik (Lowell szerint 1%-kal kevesebb napfény már jelentős javulást eredményez), ehhez azonban olyan óriási tükrök kellenének, amik előállítása és űrbe juttatása igen nehéz és költséges, ezért Lowell ezt csak egyféle tartaléktervként tartja kivitelezhetőnek. Egy reálisabb felvetés (amiről Lowell például 2011-ben egy aspeni konferencián is beszélt (meglehetősen szélsőséges indulatokat kiváltva, a legtöbben őrültnek nevezték érthető okokból), hogy valamilyen úton-módon (repülőgépek, ágyúk) kénport jutattunk a levegőbe vulkánkitörést szimulálva.

10. Mi az az O Group?

Stanfordos és Berkeley-s diákok csoportja Wood vezetésével, a 80-as években a csillagháborús terven dolgoztak.

11. Mivel foglalkoznak a Sandia National Laboratories-ben, a Wright-Patterson Air Force Research Laboratory-ben és a Lawrence Livermore National Laboratory-ben?

Sandia National Laboratories: a Lockheed Martin egyik alvállalatának a tulajdona, az USA energiaügyi minisztériumának a laboratóriuma, fő feladatuk a nukleáris fegyverek nem nukleáris összetevőinek fejlesztése, vizsgálata. Ezen kívül foglalkoznak elég sok mindennel: anyagtudomány, alternatív energia, matematika, bioinformatika stb. (hivatalos honlap)

Air Force Research Laboratory: a USAF kutatólaboratóriuma, a légierő harci technikáit (harci repülőgépek, fegyverzetek stb.) fejlesztik és tesztelik. (hivatalos honlap)

Lawrence Livermore National Laboratory: a University of California egyik szövetségi kutatóintézete. Fő támogatója az USA energiaügyi minisztériuma. Főként a nemzetbiztonságot érintő témákkal foglalkoznak, úgy mint nukleáris fegyverek fejlesztése, plutóniummal kapcsolatos kutatások, de emellett számtalan más vizsgálat is folyik (véletlenszerűen kiragadva párat: bio-nanotechnológia, biofizika, lézerek stb.). (hivatalos honlap)

12. Pontosan mit jelöl az “ionoszféra kutatóprogram”, amit a HAARP elnevezésében használnak? Hogyan és mit használnak fel hozzá a telepen?

High Frequency Active Auroral Research Program, azaz nagyfrekvenciás aktív ionoszféra-kutató program. Fő célja – mily meglepő – az atmoszféra legmagasabb rétegének, az ionoszférának tudományos vizsgálata (főként az a cél, hogy megértsék, miként befolyásolja az ionoszféra a rádióhullámokat, illetve milyen hatással van a naptevékenység az ionoszférára) . Az említett linken elég konkrétan le van írva, nem fogom lefordítani a cikket, néhány példát sorolok csak fel: plazmavonal-megfigyelés, a meteorok rádiós megfigyelése, földönkívüli nagyfrekvenciás radarvisszhangok vizsgálata (Lunar Echo kísérlet), az ionoszféra alakulása napkitörések és geomágneses viharok hatására stb.

Főként az antennakomplexumukat használják, ez egy 3,6 megawatt teljesítményű, 2,8 és 10 MHz-es frekvencián sugárzó rendszer. Ennek a hatását pedig VHF és UHF radarokkal, nagyfrekvenciás vevőkkel és optikai kamerákkal vizsgálják.

13. Mért előnyösebb ha az alumínium részecskék “adott térfogatra eső szórási együttható”-ja (volumetric scattering coefficient) 4-szer nagyobb a szulfátokénál, 0.2 mikrométeres sugárral számolva?

Na ez egy elég hülye kérdés, ismerjük el. Röviden: a szóródási együttható azt adja meg, hogy egy adott méretű, gömbnek tekintett részecske hogyan szórja szét a ráeső hullámokat / fotonokat, árnyékolást okozva ezzel (gyakorlatilag az abszorpciós együttható ellentéte).

A kérdés jellege miatt csak tippelni tudok, mire gondolhatott Oberle úr. Keith már többször említett tanulmányában főként az alumíniumot vizsgálja, mint alkalmas anyag a napfény szétszórására, szóval gondolom ezért.

14. Ki lehet-e számítani tudományos módszerrel, hogy egy vagy több, a levegőben kiszórt részecske vagy folyadékcsepp, merre fog haladni és mikor ér le a talajra? Kell-e ehhez ismerni a meteorológiát?

Hogy merre halad egy anyag és mikor ér le, azt lehet vizsgálni, bár egy adott részecske / folyadékcsepp esetében ez nyilvánvaló okokból sokkal nehezebb, mint mondjuk amikor azt vizsgáljuk, hogy egy meteorológiai ballon hol és mikor ér földet (ezt ugyanis tényleg szokás vizsgálni). Ehhez természetesen nem kevés meteorológiai ismeret szükséges, elvégre nem mindegy, hogy hol milyen az uralkodó szélirány és szélsebesség (különböző magasságokban ez ugyanis jelentősen eltérő), mennyi idő alatt ér le (itt nem két percről beszélünk, az idő múlásával pedig az időjárás is változik ugyebár), ráadásul ha folyadékcseppekről van szó, azok adott esetben összeállhatnak a felhőkkel, akkor pedig már azok mozgását is figyelembe kell venni. Szóval a válasz: lehet vizsgálni (bár valószínűleg senkit nem érdekel, hol és hogyan ér földet, ha a repülőgép nyitott ablakán kiszórok egy marék homokot), és igen, nagyon kell ismerni a meteorológiát.

15. Hány Celsius fok alatt keletkeznek kondenzcsíkok a repülőgépek hajtóművének működéséből? A talajtól felfelé haladva, milyen magasságban van először ilyen hőmérséklet a légkörben?

Demagóg kérdés, a kondenzcsíkok kialakulásában szerepet játszó faktorok csak egy része a hőmérséklet, ugyanakkora szerepet játszik többek között a légnyomás és a páratartalom is. Ezeket többé-kevésbé lehet előrejelezni, például így, vagy a híres Appleman-grafikon segítségével, ami alapján -35 °C körül jelentkeznek először a kondenzcsíkok (ez úgy 8-10 km környékén jellemző tipikusan). Igen ám, de létezik ezen felül még ún. aerodinamikai kondenzcsík is. Ha tényleg érdekel, hogy alakulnak ki kondenzcsíkok, ajánlom ezt az írást. Nem kell megijedni, magyarul van.

Comments

 1. Commented on
  Comment by Én

  Sönyörűséges, köszi hogy összeszedted 🙂 Mondjuk egy igazi konteóhívőt ez nem fog zavarni, hiszen mindenki titkol valamit 😀

 2. Commented on
  Comment by Viliem Tomász

  A 2. kérdésre adott válaszhoz egy kis “kiegészítés”:
  1. http://www.oocities.org/marksrealm/project370.html
  2. http://communityconnexion.com/article/07-00/chemtrails.html
  3. “Information about the appearance in Cuba of the Thrips palmi
  plague.

  I.- Description of the facts.

  1- On 21 October 1996, at 10.08 hours, crew members of scheduled flight CU- 170 of Cubana de Aviacion (Cuban Airlines), on board a Fokker-27 aircraft, flying region of Cuba, noticed a single- engine airplane flying from north to south, at about 1, 000 feet (300 metres) above them, apparently spraying or sprinkling unknown substances – some seven times – in an intermittent manner.

  2- At that very moment, Cubana de Aviacion Fokker aircraft was located 25 to 30 kilo metres south of Varadero, in Matanzas Province., flying at an altitude of 9, 000 feet and at a speed of 400 kilo metres per hour.

  3- According to scheduled flights, objective radar control and recordings of radio conversations between the airplanes and
  ground control when the south in a course perpendicular to the Cubana de Aviacion flight was a fumigation aircraft Model SAR, register N3093M, of the civilian aircraft registry of the United States of America, operated by the State Department of that country, as stated in the flight authorization requested to the Institute registry of civilian aircraft . The above-mentioned
  airplane had taken off from Patrick United States Air Force Base, in Cocoa Beach in the state of Florida, bound for Grand Cayman.

  4- The Cubana pilot immediately reported to flight control on the release of unknown substances, in the form of a white or greyish mist, by the SAR airplane. The Cuban air controller established communication with the United States aircraft and asked whether it was having any technical problem, to which the pilot’s answer was “NO”. He was also asked about the type of aircraft he was flying, answering that it was a single-engine AY-65. That conversation is recorded on tape.

  5- On 18 December 1996, the first signs of the presence of a Thrips plague appeared in Matanzas Province, at potato plantations of the Diamant variety, sowed 38 days before on the “Lenin” State Horticultural Farm in Javelins Municipality.
  Samples of these organism were sent to the Central Quarantine Laboratory of the National Pest Control Center.

  6- On 26 December 1996, the Cuban ministry of Foreign Affairs presented a note of complaint to the United States Interest
  Section in Havana regarding the incident that had occurred in the Giron corridor, urging the United States party to take appropriate measures aimed at the clarification of the event.

  7- On 12 February 1997, the United States Interest Section in Havana handed over to the Ministry of Foreign Affairs of Cuba a reply to that note, stating that on the day of the incident, the United states pilot had, during his flight, seen a Cuban commercial airplane flying below, and as he was nor certain of having seen, “following caution and safety procedures, and with the purpose of securing a positive visual contact, the pilot used the “smoke generator” of his aircraft, in order to indicate its location” adding that “the smoke vanished and no fluid was poured from the airplane”.

  8- On 14 February 1997, the Central Quarantine Laboratory confirmed that the insect examined was the Thrips palmi karay, exotic to Cuban territory until that moment.

  9- The Thrips palmi is indigenous to Asia. Since 1985 it has scattered across certain Caribbean zones, including Haiti, the
  Dominican Republic and Jamaica. It is a polyphagous phytophagan that infects practically all crops, weeds and ornamental plants. It is reported to be a vector of viruses such as that known as TSWV. It is an insect of difficult diagnosis, unknown to the majority of Cuban specialists. It is self-propagated within a field, and into neighbouring ones, disseminating mostly when
  seedlings, fruits and vegetal material, including topsoils, are moved from one place to another. It also scatters by aerial means, particularly its larvae. It is resistant to temperature changes. Its reproductive cycle lasts between 15 and 21 days, depending on the host plant.

  10- Taking into the levels of highest density of the insect population, it could be ascertained that the primary source of the outbreak was located on the above-mentioned “Lenin” State Horticultural Farm. Smaller outbreaks were pinpointed in fields close to the villages of Maximo Gomez and Bolondron, also in Matanzas Province, a few kilo metres away from the main source.
  11- In the first half of January 1997, outbreaks of the same insect were spotted in municipalities south of Havana Province, bordering Matanzas, affecting corn, beans, pumpkins, cucumbers and other crops.

  12- Once the insect was identified, the Government of Cuba adopted a programme of emergency measures to fight it, including chemical control, through the purchase of pesticides, which in spite of its high cost, have not achieved effective results.

  13- At the end of March 1997, The Government of Cuba, complying with international regulations, informed the Secretary-General and the United Nations Center for Disarmament, about the presence of Thrips palmi karay in its territory, and notified this finding to the Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO) to which Cuba applied for technical and financial assistance to fight the pest.

  14- At present, Thrips palmi is spread virtually throughout Matanzas and La Habana Provinces, in two municipalities of Cienfuegos Province, in some municipalities of Pinar del Rio Province and in the Island of Youth. Its presence has not been detected in the central and eastern provinces of the country.

  II.- RESULTS OF THE INVESTIGATIONS.

  15- The SAR aircraft, register N3093M, is used by the State Department of the United States in the struggle against drug trafficking, to destroy crops. The aircraft utilizes two sprinkling systems: one for the use of aerosols and liquid particles and another for dropping solid particles. No smoke generator is known to be installed aboard this aircraft.

  16- The specialists appointed by the Cuban party to clarify the event considered unlikely a voluntary or involuntary leakage of fuel or oil, which is confirmed by the answer given by the United States airplane pilot himself to the Cuban air controller.

  17- The argument used by the United States party in its note of reply regarding the smoke release, appears, from the technical point of view, weak and in contradiction with the conversation held during the flight. On the other hand it is not a standard procedure established for this kind of situation. The pilot of the Cuban Airline Fokker asserts on the basis of his visual
  observation and his previous experience as a pilot of fumigation airplane, that the release made by the United states aircraft was not of smoke but of a substance.

  18- Bearing in mind the place where the unknown substance was released, it can be established that the most risky area for infection is a zone covering 15 to 20 kilometres to the west and 20 to 25 kilometres to the east of the Giron air corridor, although the whole territory of Mantanzas Province is considered a probable infected zone. These zones match those actually infected both by the primary and secondary outbreaks.

  19- Considering the insect population found on 18 December 1996, at the main source of the outbreak, specialists of the Cuban National Pest Control Centre estimated the beginning of the plague to date back to three or four previous generations. Bearing in mind the reproductive cycle of this insect, the beginning of the infection can be ascertained as approximately 21
  October 1996, which was precisely the date when the United States S2R aircraft flew over this point.

  20- Mindful of the distribution of the agent in countries like Haiti, the Dominican Republic and Jamaica, it would be expected that any natural occurrence would be in the eastern region of Cuban territory, the closest to those countries. Its appearance more than 600 kilometres away from region is, therefore, odd and suspicious.

  21- Although at first sight it could be expected that the height of the flight of the S2R aircraft is not the most appropriate for the dissemination of biological agents, information is available regarding experiments made by North Americans themselves in which that type of agent was dropped from even higher altitudes. On the other hand, the enduring features of the insect, mainly in its larva state, make its survival possible at these altitudes.

  22- Because of its nature of being a polyphagous phycophagan that strikes and severely damages practically every crop, and is also resistant to a considerable variety of pesticides, the Thrips palmi can be considered ideal biological agents able to inflict
  heavy damage on agricultural food crops. In a document entitled “Report of the Subgroup for Investigation of Claims of Use or Escape of Agents which Constitute Biological or Toxin Weapons”, of 29 February 1996, prepared by the Federation of American Scientists, Thrips palmi are included among the invertebrate that could come within the purview of the Convention on Biological Weapons.

  23- In this particular case, the behavior of the plague in Cuba shows a polyphagia bigger than the one described in the scientific literature.

  III.- CONCLUSIONS.

  24- The analysis of the facts and the results of the investigations allow us to relate, with a high degree of accuracy, the appearance of Thrips palmi in Mananas Province with the dropping, on 21 October 1996, of an unknown substance by an aircraft operated by the United States Department.

  25- There is reliable evidence that Cuba has once again been the target of biological aggression.” (lásd: http://www.afrocubaweb.com/biowar.htm)

  4. http://geckosky.tumblr.com/image/88276803258 (lásd: http://www.netowne.com/environmental/contrails/important/ontario.htm)

 3. Commented on
  Comment by Viliem Tomász

  9. kérdés. Egy cikk lényegében megvilágosítja az összefüggést a 3 személy között: http://archive.wired.com/science/planetearth/magazine/16-07/ff_geoengineering?currentPage=all

 4. Commented on
  Comment by nxu

  Bocsi, ha televágod 500 linkkel, a spamszürö megfogja a kommentet.

Compose Comment