Main Content

Coca Cola

Facebookon jött szembe egy írás a Coca Coláról, amitől természetesen mind meghalunk, már megint. Állítólagos forrása a Natúrahírek, szóval igazából már itt abba is hagyhatnám, de azért nézzük pontról pontra.

Itt van az, amit a híres-neves Coca-Cola tartalmaz:
Szénsavas csapvíz – Bármi ami benne van a szűretlen városi vízben, az ott van a kólában is. A szénsavasítás növeli a gyomorváladék kiválasztódást, így felfúvódáshoz is vezethet.

A csapvíz Magyarországon kiváló minőségű, mindenhol iható. A szénsav pedig valóban vezethet felfúvódáshoz, aztán az ember böfög egyet. Lépjünk tovább.

E150d – Ez egy ételfesték, ami a cukor bizonyos hőmérsékleten való feldolgozásának mellékterméke. Eztán ammónium-szulfátot adnak hozzá ( ami egyébként Monsanto “Round Up Ready” nevű rovarírtó vegyszereinek is az alapja). Erről az anyagról ismert, hogy növeli az asztmás rohamok számát.

Ajaj, kezdődik, E-számok mindenhol, megint mind meghalunk.
“Ez egy ételfesték, ami a cukor bizonyos hőmérsékleten való feldolgozásának mellékterméke.” – ilyen szépen nehéz lehetett körbeírni azt, hogy karamell. Amihez aztán ammónium-szulfátot adnak, mert stabilabbá teszi a szénsavas környezetben, valamint az erős utóízét is csökkenti. A karamell alapú ételszínezékek használata észszerű keretek között teljesen biztonságos. Igen, az ammónium szulfát lehet, hogy a RoundUp (nem Round Up Ready, az más) egyik alapanyaga. Viszont tudod, mi egy másik, sokkal nagyobb részben használt alapanyaga? A víz.

E952 – A cukor helyettesítésére használják. 200-szor édesebb, mint a cukor, és glikémiás indexünket az égbe emelheti. Ez cukorbetegséghez, elhízáshoz és más betegségekhez vezethet.

A ciklamátról van szó, ami egy mesterséges édesítőszer, amit valóban a cukor helyettesítésére használnak. Glikémiás indexünk nincs, az az ételeknek van, és azt mondja meg, hogy az adott étel mennyire emeli meg a vércukorszintet. Nos, a ciklamát glikémiás indexe kereken nulla, ugyanis nem cukor, még csak nem is szénhidrát, pontosan ezért használjuk cukor helyettesítésére. A vércukorszinttel semmilyen összefüggésben nincs.

Ezen kívül zéró kalóriás, szóval elhízáshoz sem vezet. Egyébként ha 200-szor édesebb a cukornál (egyébként csak 30-50-szer, de mindegy is), akkor 200-szor kevesebb is kell belőle, mint cukorból. A “más betegségek”-et elég nehéz értelmezni, de egyébként egy hosszú, 20 éves, majmokon végzett kísérlet szerint nincs mérgező vagy karcinogén hatása. A kísérletben ráadásul óriási, 100-500 mg/testsúlykg adagokat használtak. Az EU-s határérték ezzel szemben 250mg / l, ami egy átlagos 70 kilós emberre vetítve 3,5 mg / testsúlykg. Igen, három és fél.

Oh, és mi a legjobb az egészben? Hogy teljesen feleslegesen írom ezt, ugyanis a Coca Colában nincs ciklamát. Nem hiszed el? Tessék:

A Coca Cola összetevői

A “tisztelt” szerző minden Coca Cola variánst egybevéve sorolja az összetevőket, ciklamátot ugyanis csak a Coca Cola Zero tartalmaz. De haladjunk tovább.

E950 – Aceszulfám-kálium. Súlyosbítja a szív-, érrendszeri, és az idegrendszeri problémákat. Különösen rossz gyermekek és terhes nők számára.

E951 – Aszpartám. GMO termék, komoly negatív hatással van a szervezetre. Az aszpartám-mérgezés tünetei: eszméletvesztés, fejfájás, fáradtság, szédülés, hányinger, szívdobogás, súlygyarapodás, ingerlékenység, szorongás, memóriazavar, homályos látás, ájulás, ízületi fájdalmak, depresszió, meddőség, halláscsökkenés… Az aszpartám a következő betegségeket is elő tudja idézni: agydaganatok, MS (Multiple Sclerosis), epilepszia, Graves-kór, krónikus fáradtság, Alzheimer-kór, cukorbetegség, mentális fejlődészavar és tuberkulózis. Később ezt az anyagot illegálissá tették a fent említett veszélyek miatt, aztán ismét legális lett, az utóbbi procedúrája elég gyanús módon zajlott.( További információkért katt ide: Édesítőszer, egy új fajta betegségokozó, Aszpartám veszély – Sürgős figyelmeztetés! Az aszpartám daganatokat és görcsrohamokat okoz )

Az Aceszulfám K és az aszpartám két, a cukornál jelentősen édesebb édesítőszer (ami szintén nincs a Coca Colában, csak a Zeroban, de ezen már nem akadunk fent). Szinte mindig együtt használják őket, mert külön-külön rossz útóízük van. Elképesztő, nennyi mindent felsorolt a szerző, valószínűleg a betegségek háromnegyedéről azt sem tudja, mit jelent. Az aszpartám régóta mumus, sokáig híresztelték róla, milyen káros, de a vizsgálatok szerint teljesen biztonságos. Az EU-ban a fogyasztási határértéke napi 40 mg / testtömeg kilogram, ami egy 70 kilós ember esetében 2800 mg. Ez több mint 5 liter kólát jelent, naponta.

E338 – Ortofoszforsav. Bőr-és szemirritációt okoz, és zavarhatja a szervezet kalcium- felszívó képességét, ami csontritkuláshoz vezet.

Bőr- és szemirritációt okoz? Miért öntöd a kólát a szemedbe? Nagy mennyiségű (1,5-2,5 g) foszfát elfogyasztása esetén valóban figyeltek meg kalciumszint-csökkenést a vérben, de a következtetés, ami szerint a magas foszfátbevitel megbontja a szervezet kalcium-foszfát egyensúlyát, nem bizonyított. De nézzük megint csak a mennyiségeket: egy liter kólában 450mg foszforsav van. Ahhoz, hogy egyáltalán felmerülhessen bármilyen gyanú, több mint három litert kellene meginni. Rendszeresen. Naponta.

E330 – Citromsav. Tartósítószer. Orvosi területen a vér alvadásának megelőzésére használják. Kis adagokban rendben van, de nagy dózisban tönkre teszi a gyomor és a nyelőcső nyálkahártyáját.

A citromsav az egyik legveszélytelenebb élelmiszeradalék. Kellően nagy dózisban ugyan minden sav tönkreteszi a gyomrot és a nyelőcsövet, de citromsavból azért jelentősen többet kell meginni, mint mondjuk sósavból.

E211 – Nátrium-benzoát. A Sheffield Egyetemen, Nagy-Britanniában végzett kutatások alapján a nátrium-benzoát DNS kárositó lehet.

Itt a kutatás, ha valakit érdekel. Egy darab kutatásról van szó, amelyben a szerző (Dr. Peter W. Piper) leírja, hogy a nátrium-benzoát egy nagyon hasznos adalékanyag. A konklúzió az, hogy további kutatást igényel, hogy különösen nagy adagban lehet-e DNS károsító hatása. Szóval a tanulság, ami egyben az egész írás tanulsága is lehet: a Coca Cola finom. De fogyaszd mértékkel.

Comments

No comment yet.

Compose Comment